Odżywianie przy refluksie

Jeżeli dana osoba odczuwa takie dolegliwości jak częsta zgaga, wymioty lub nudności, bóle w nadbrzuszu lub klatce piersiowej a przede wszystkim stały męczący kaszel – są to typowe objawy GERD (gastroesophageal reflux disease) czyli choroby refluksowej. Spowodowana jest ona w największej ilości przypadków przedostawaniem się kwaśnej zawartości żołądka do przełyku, stąd biorą się wszystkie objawy i niedogodności związane z chorobą.

Zignorowany i nieleczony refluks może doprowadzić nawet do raka przełyku, dlatego warto zadbać o swoje zdrowie już na początku choroby – między innymi stosując odpowiednią dietę, która z czasem doprowadzi do zredukowania uciążliwych objawów choroby.
Warto zadbać o swoją kondycję, ponieważ osoby ze stwierdzoną otyłością bardziej odczuwają skutki i objawy wywoływane przez refluks. Przede wszystkim warto zacząć kontrolować ilości spożywanego tłuszczu a także zacząć liczyć kalorie. Efektem z pewnością będzie mniejsza częstotliwość doznawanych zgag, a także nieprzyjemnego zapachu z ust. Co Czego jednak unikać w swoim codziennym menu, aby pomagać swojemu organizmowi w walce z refluksem? Przede wszystkim musimy odstawić produkty które potęgują wydzielanie kwasu w żołądku, a także opóźniają jego wypróżnianie.

Oto lista potraw i produktów, których powinniśmy unikać:

  • alkoholu, mocno zaparza nowej kawy i herbaty pitej pusty żołądek
  • ostrych przypraw takich jak chilli, papryka jalapenios, pieprz czy curry
  • słodyczy a w tym przede wszystkim czekolady i produktów z nią związanych, przyczynia się ona bowiem do wywoływania zgagi
  • tłustych dań, przede wszystkim tłustych odmian mięsa w tym wieprzowiny, mięsa drobiowego z kaczki lub gęsi; a także tłustych wędlin i przetworów wędliniarskich – kiełbas, pasztetów, salami czy baleronu
  • Fast food’ów a w tym frytek, hamburgerów, kebabów i pizz
  • przetworów z dodatkiem octu, czyli marynowanych grzybków, papryczek, gruszek i surówek z dodatkiem octu
  • tłustych serów takich jak camembert, brie, i tzw. topiononych
  • cebuli, ogórków i pomidorów
  • potraw smażonych
  • napojów gazowanych

Mimo że lista ta wydaje się dosyć długa i wykluczająca podstawę naszego codziennego menu, mamy dobrą wiadomość. Oto lista potraw i produktów, które są wskazane dla diety osoby chorej na refluks:

  • różnego rodzaju zupy
  • jajka pod każdą postacią
  • masło orzechowe
  • gotowane warzywa
  • niskotłuszczowe mleko i wyroby mleczne tj. jogurty, kefiry, maślanki
  • owsianka i kasza manna, a także inne płatki zbożowe
  • mięso drobiowe, ryby morskie – najlepiej grillowane bez dodatku tłuszczu
  • ciasta biszkoptowe lub drożdżowe

Podany zestaw obowiązuje 90% chorych na refluks, pamiętać jednak trzeba o tym, że każdy organizm jest inny i może różne zareagować. Warto zatem zadbać o codzienną higienę życia od strony tego co jemy. Zwłaszcza jeżeli cierpimy na refluks.

Chorujesz na refluks? Umów się do specjalisty

Zobacz więcej

Przeczytaj także: