Zawał serca – przyczyny, objawy, występowanie

Zawał serca dotyka osób w coraz młodszym wieku. Dlatego też warto zgłębić temat jego przyczyn, objawów, ale przede wszystkim konsekwencji, jakie może za sobą nieść. Czym jest zawał serca? Jak rozpoznać, że to właśnie zawał i jak reagować w przypadku jego wystąpienia?

Przyczyny zawału serca

Do głównych przyczyn zawału serca (zawału mięśnia sercowego) należą:

  • nieodpowiednia dieta
  • nadwaga
  • palenie papierosów
  • stres
  • podwyższony cholesterol

Kto jest najbardziej narażony na zawał serca?

Zawały serca najczęściej dotykają mężczyzn w przedziale wiekowym 60-70 lat. Niemniej jednak każdy z nas powinien dokładnie monitorować swój stan zdrowia, ponieważ na zawały mięśnia sercowego zapadają coraz młodsze osoby. Większe tendencje do zachorowania mają osoby, u których występowały zawały serca we wcześniejszych pokoleniach.

Jak zmniejszyć ryzyko zachorowania?

Mimo, że nie mamy wpływu na swoje geny, to mamy wpływ na to, jaki tryb życia prowadzimy. Aby uniknąć zawału, warto zadbać o umiarkowany poziom cholesterolu w organizmie, czy ilość spalanych papierosów. Jak wiadomo – serce lubi ruch, dlatego pamiętajmy o tym, aby zadbać o swoją kondycję. Nie musimy się przesadnie forsować – wystarczy kilkunastominutowy spacer codziennie wieczorem.

Objawy zawału serca

Zwykle zawał serca objawia się silnym bólem w klatce piersiowej promieniującym do lewej ręki (po stronie serca). Towarzyszy mu dyskomfort, strach, kłopoty z oddychaniem – oddech staje się płytki. Niekiedy ból promieniuje także do karku, ramion. W niektórych przypadkach pojawia się zesztywnienie kończyn, szczęki.

Jak postępować w przypadku wystąpienia zawału serca?

Przede wszystkim, należy zachować spokój, położyć się w wygodnej pozycji i wezwać pogotowie ratunkowe dokładnie opisując objawy. Gdy zawał przytrafia się nam lub komuś w naszym otoczeniu najważniejszą rzeczą jest czas – należy reagować zdecydowanie.  Aby sprawdzić, co dokładnie się nam przytrafiło i czy na pewno był to zawał niezbędne jest wykonanie badania echa serca, które należy skonsultować z lekarzem kardiologiem. Lekarz może zlecić także szereg dodatkowych badań, aby potwierdzić lub wykluczyć zawał.

Dieta po zawale

Dieta po zawale jest tak samo ważna, jak monitorowanie swojego stanu zdrowia i przyjmowania leków. Przede wszystkim należy ograniczyć do minimum ilość spożywanych tłuszczów, a do diety wprowadzić warzywa i owoce. Tłuste mięso warto zastąpić chudym indykiem, kurczakiem lub rybami gotowanymi na parze. Ryby są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych, które dobrze wpływają na ciśnienie tętnicze krwi. Unikać należy tłustych serów i nabiału. Słodycze i inne niezdrowe przekąski dobrze jest zastąpić tymi, które mają wysoką zawartość błonnika.

 

Dołącz do dyskusji:

Przeczytaj także: