Wakacyjne zatrucia pokarmowe – przyczyny, objawy i leczenie

Wakacyjne zatrucia pokarmowe potrafią skutecznie pozbawić nas radości z wymarzonego i długo wyczekiwanego urlopu. To właśnie w okresie letnim zdarzają się one tak często. Skąd bierze się zatrucie pokarmowe i jak go uniknąć, aby móc w pełni cieszyć się wakacjami?

Co to jest zatrucie pokarmowe?

Zatrucie pokarmowe to reakcja organizmu wywołana najczęściej przez bakterie, wirusy, różnego rodzaju związki chemiczne i toksyny. Powoduje ono nieprzyjemne dolegliwości w obrębie układu pokarmowego. Zdecydowana większość zatruć zdarza się latem, kiedy to drobnoustroje mają korzystne warunki do rozwoju (odpowiednią wilgotność i wysoką temperaturę). Im drobnoustrojów jest więcej, tym większe niebezpieczeństwo zachorowania. Pacjenci najczęściej za przyczynę zatrucia uznają zjedzenie nieświeżego dania, czy produktu. Warto jednak wiedzieć, że to nie jedyny powód występowania zatruć. 

Przyczyny zatrucia pokarmowego 

Przyczyną wystąpienia zatrucia pokarmowego może być także na przykład zjedzenie nieumytych lub niedomytych owoców, a także nieprawidłowa lub niedostateczna higiena rąk. Niekiedy wystarczy nawet wypicie napoju z kostkami lodu zrobionymi z nieprzegotowanej wody albo przepłukanie ust wodą z kranu podczas mycia zębów. Okres wakacyjny to czas ciężkiej pracy lokali i restauracji. W miejscach, gdzie dziennie obsługuje się kilkuset turystów liczy się czas, co nie do końca idzie w parze z jakością i dbałością o prawidłową higienę.

Objawy zatrucia pokarmowego 

Do najczęstszych objawów zatrucia pokarmowego zalicza się:

  • nudności i wymioty,
  • silny ból brzucha,
  • biegunka,
  • ogólne osłabienie,
  • bóle i zawroty głowy,
  • podwyższona temperatura ciała
  • niekiedy nadmierne wydzielanie śliny.

Zatrucie pokarmowe zazwyczaj objawia się od 1-6 godzin po tym, jak dojdzie do infekcji. Należy także pamiętać, że objawy zatrucia (szczególnie latem) są niebezpieczne i mogą prowadzić do odwodnienia, znacznego osłabienia lub zaburzeń elektrolitowych. Im szybsza będzie reakcja, tym krótszy i łagodniejszy będzie przebieg choroby. 

Jak uchronić się przed zatruciem pokarmowym? 

W tym przypadku sprawdza się powiedzenie ,,lepiej zapobiegać, niż leczyć”, dlatego pamiętaj, aby dobrze przygotować się do wyjazdu. 

  • Zabierz ze sobą elektrolity, probiotyki i herbatki ziołowe,
  • Stosuj lekkostrawną dietę,
  • Pij wodę z butelki (sprawdza się to zwłaszcza na zagranicznych wyjazdach, gdzie najłatwiej zatruć się wodą lub zrobionymi z niej kostkami lodu),
  • Dokładnie myj warzywa i owoce przed zjedzeniem,
  • Unikaj posiłków serwowanych z niepewnych źródeł,
  • Nie przechowuj pożywienia poza lodówką,
  • Sprawdzaj daty ważności produktów,
  • Zadbaj o częstą higienę dłoni. 

Jak leczyć zatrucie pokarmowe?

Przede wszystkim należy spożywać duże ilości wody (przegotowanej lub butelkowanej). Wskazane jest jedzenie sucharów, kleik ryżowy, kasza manna. Przyprawy mogą podrażnić jelita, zatem pamiętaj, aby dania były delikatne.

Kiedy zgłosić się do lekarza? 

Koniecznie skonsultuj się z lekarzem, gdy:

  • objawy zatrucia utrzymują się dłużej niż 2 dni,
  • rośnie gorączka i nasila się ból brzucha,
  • pojawiają się niepokojące objawy, takie jak np.: zaburzenia widzenia czy oddychania, zatrzymanie oddawania moczu.

Pamiętajmy również, że w przypadku zatrucia u małego dziecka od razu powinniśmy się zgłosić do lekarza!

Przypominamy, że nie musisz rezygnować z wakacji, aby skontaktować się ze specjalistą. Zachęcamy do korzystania z telekonsultacji w Centrum Medycznym All-MED.

 

Dołącz do dyskusji:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj także: