Jeżeli dana osoba odczuwa takie dolegliwości jak częsta zgaga, wymioty lub nudności, bóle w nadbrzuszu lub klatce piersiowej a przede wszystkim stały męczący kaszel – są to typowe objawy GERD (gastroesophageal reflux disease) czyli choroby refluksowej. Spowodowana jest ona w największej ilości przypadków przedostawaniem się kwaśnej zawartości żołądka do przełyku, stąd biorą się wszystkie objawy i niedogodności związane z chorobą.
Życie z refluksem, co należy robić, aby choroba zelżała?
Zignorowany i nieleczony refluks może doprowadzić nawet do raka przełyku, dlatego warto zadbać o swoje zdrowie już na początku choroby – między innymi stosując odpowiednią dietę, która z czasem doprowadzi do zredukowania uciążliwych objawów choroby.
Warto zadbać o swoją kondycję, ponieważ osoby ze stwierdzoną otyłością bardziej odczuwają skutki i objawy wywoływane przez refluks. Przede wszystkim warto zacząć kontrolować ilości spożywanego tłuszczu a także zacząć liczyć kalorie. Efektem z pewnością będzie mniejsza częstotliwość doznawanych zgag, a także nieprzyjemnego zapachu z ust.
Czego jednak unikać w swoim codziennym menu, aby pomagać swojemu organizmowi w walce z refluksem? Przede wszystkim musimy odstawić produkty które potęgują wydzielanie kwasu w żołądku, a także opóźniają jego wypróżnianie.
Lista potraw i produktów, których nie można spożywać przy refluksie:
- alkoholu, mocno zaparza nowej kawy i herbaty pitej pusty żołądek
- ostrych przypraw takich jak chilli, papryka jalapenios, pieprz czy curry
- słodyczy a w tym przede wszystkim czekolady i produktów z nią związanych, przyczynia się ona bowiem do wywoływania zgagi
- tłustych dań, przede wszystkim tłustych odmian mięsa w tym wieprzowiny, mięsa drobiowego z kaczki lub gęsi; a także tłustych wędlin i przetworów wędliniarskich – kiełbas, pasztetów, salami czy baleronu
- Fast food’ów a w tym frytek, hamburgerów, kebabów i pizz
- przetworów z dodatkiem octu, czyli marynowanych grzybków, papryczek, gruszek i surówek z dodatkiem octu
- tłustych serów takich jak camembert, brie, i tzw. topiononych
- cebuli, ogórków i pomidorów
- potraw smażonych
- napojów gazowanych
Mimo że lista ta wydaje się dosyć długa i wykluczająca podstawę naszego codziennego menu, mamy dobrą wiadomość.
Lista potraw i produktów, które można spożywać przy refluksie:
- różnego rodzaju zupy
- jajka pod każdą postacią
- masło orzechowe
- gotowane warzywa
- niskotłuszczowe mleko i wyroby mleczne tj. jogurty, kefiry, maślanki
- owsianka i kasza manna, a także inne płatki zbożowe
- mięso drobiowe, ryby morskie – najlepiej grillowane bez dodatku tłuszczu
- ciasta biszkoptowe lub drożdżowe
Podany zestaw obowiązuje 90% chorych na refluks, pamiętać jednak trzeba o tym, że każdy organizm jest inny i może różne zareagować. Warto zatem zadbać o codzienną higienę życia od strony tego co jemy. Zwłaszcza jeżeli cierpimy na refluks.
Jak widzisz, owsianka to nie jedyny produkt, który można spożywać chorując na refluks!
Chorujesz na refluks? Umów się do specjalisty chorób gastrologicznych.